Økende mengder oppdrag

Økende mengder oppdrag
Hver påske kjører distriktsstyreleder, leder for distriktsråd hjelpekorps på turne rundt i fylket for å besøke de aktive korpsene. I år ble det 828 kilometer kjørt, 10 korps besøkt, 10 påskeegg levert og utall gode samtaler gjennomført. Vi besøkte Nome, Bø og Sauherad, Notodden, Hjartdal, Rjukan og Tinn, Vinje og Haukeli, Porsgrunn, Tokke, Fyresdal og Drangedal. Kjersti Veel Krauss/Røde Kors

Etter en rolig start på påskeuka, er skade- og oppdragsstatistikken nå på vei mot det som er normalt i påska. 

Så langt i årets påskeuke har Røde Kors Hjelpekorps har hatt 125 oppdrag, hvor av 18 har vært søksoppdrag og 94 henteoppdrag, tre skred og ti andre oppdrag. I tillegg har Hjelpekorpset behandlet 145 skader. Tallene gjelder for alle dager i påska til og med skjærtorsdag.  

Totalt gjennom påska har hjelpekorpsene i Telemark hatt 33 skader og 10 amk-oppdrag hittil i påsken.
Disse tallene plasserer oss på skadetoppen nasjonalt. I går var det Drangedal som hadde klart mest å gjøre med 12 skader i løpet av skjærtorsdagsfesten på Gautefall.

Den skaden det har vært mest av løpet av påsken er brudd og forstuinger – 17 stykker. På andreplass av typer skader kommer sår- eller kuttskader og sykdom (begge 7 stykker hver)

På langfredag har det vært 2 skader i anlegg, ingen skader i terrenget og 4 skader andre steder. Vi har hatt 34 mannskap på vakt i fjellet og 17 mannskap i ekstra beredskap på hjemmevakt. Total skadeantall for langfredag er 6 skader og 1 amk-oppdrag.

– Årets påske startet rolig, men nå ser vi at vi er tilbake mot det som er normal mengde oppdrag og skader rundt omkring i landet, sier Tommy Eriksen i landsrådsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.   

Tallene viser at det har vært en rekke ulike aksjoner for Hjelpekorpset, til tross for varierende utfart. De siste dagene har Hjelpekorpset bistått ved alt fra skader i skibakken eller langs langrennsløypa, folk som har gått seg vill, brukket en ankel og til å hente folk som har skadet seg i krevende terreng på topptur.  

– Værforholdene er svært varierende i de ulike landsdelene, fra strålende påskevær i nord til ruskevær og tåke flere steder på Østlandet, sier Eriksen.

Nå i påsken er Røde Kors-frivillige på plass ved 150 vaktstasjoner rundt om i landet med om lag 1200 frivillige i forhøyet påskeberedskap. I Telemark har vi til nå hatt 377 mannskap på vakt i påskedagene. Mannskapene som er ute, rapporterer at folk er flinke til å kle seg etter været, og viser godt fjellvett når de er på turer til fots eller på ski.  

– Vi ser at mange går kortere turer i år. Nå med skiftende vær mange steder ser vi dette som et tegn på at mange viser godt fjellvett og at de planlegger turene godt. Folk er godt forberedt, de er flinke til å ha med ryggsekk med ekstra bekledning og niste om været skulle skifte brått – som det ofte kan gjøre på fjellet, forteller Eriksen.

Røde Kors oppfordrer alle som skal ut på tur i påsken til å sjekke vær- og skredvarsler på varsom.no, og huske fjellvettreglene.  

– Jeg anbefaler alle å komme seg ut på tur! Uansett om du skal gå en kort tur i ditt nærområde eller skal ut på en lengre fjelltur, er det lurt å huske på fjellvettregel nummer én: Planlegg turen godt og meld fra hvor du går, sier Eriksen.