Viser godt fjellvett

Viser godt fjellvett

På tross av at Telemark fortsatt topper skadestatistikken, berømmer Røde Kors hjelpekorps turistene for godt fjellvett gjennom årets påske.

I dag har det vært fint påskevær i flere deler av fylket, men mange pakker hytta og drar hjemover i dag. Også flesteparten av mannskapene våre pakker sammen påskeberedskapen og går tilbake til normal beredskap i dag.
1. påskedag har Telemark Røde Kors hjelpekorps hatt 1 skade i anlegg, 1 skade i terreng og 2 skader andre steder. Tilsammen har vi hatt 4 skader i dag og vi har hatt 54 mannskap på vakt i dag.

Tilsammen gjennom hele påska har 501 mannskap på vakt. 299 av disse har hatt vakt på fjellet og 202 har hatt forhøyet hjemmevakt.

Vi har til sammen gjennom påska hatt 20 skader i anlegg, 12 skader i terreng og 14 skader andre steder. Det vil si 46 skader. Det har vært flest brudd og forstuinger (22) og nest flest kutt- og sårskader (11). Dette antallet skader, plasserer oss på toppen på skadestatistikken på landsbasis, før Møre og Romsdal (35 skader), Agder (34 skader) og Rogaland (33 skader).

I en undersøkelse utført av Opinion for DNT og Røde Kors svarer nesten halvparten at de har vært nødt til å snu på tur i fjellet, slik den kanskje mest kjente fjellvettregelen råder oss til. Flest av oss, hele 36 prosent, har snudd på grunn av dårlig vær.

De frivillige i hjelpekorpset har på landsbasis brukt det som tilsvarer 228 dagsverk gjennom påsken på ulike typer oppdrag, alt fra større leteaksjoner etter savnede mennesker, skredulykker og til mindre skader som for eksempel forstuinger eller sår- og kuttskader.

En aksjon er et oppdrag hvor Røde Kors blir anmodet av politi eller helsevesen om å hjelpe en pasient. Da rykker frivillige hjelpekorps ut for å hente noen som har skadet seg, uavhengig om pasientens lokasjon er kjent eller ikke. Om man ikke vet hvor pasienten befinner seg, settes det i gang et større søk.  

Mindre skader handler om at påsketurister kommer innom Røde Kors-hyttene for å få behandle skrubbsår, hjelp med overtråkk eller andre småskader. Det kan også være frivillige ski- eller snøscooterpatruljer som kommer over mennesker i skiløyper eller
alpinbakker som har skadet seg og som trenger hjelp.  

– Det er disse mindre skadene vi har sett en betydelig reduksjon av i år sammenlignet med normalår. Vi merker at folk er flinke til å ha med seg det som er nødvendig, selv på korte turer. Det kan være ekstra klær, solkrem og niste. Røde Kors berømmer turfolket for å lytte godt til lokale værvarsel og planlegger påskeutfluktene godt, sier Margrethe Skåden i landsrådet for Røde Kors’ Hjelpekorps til Norges Røde Kors.