PRESSEMELDING

Høy beredskap i påskefjellet

Påsken 2016 ble travel for hjelpekorpsene i Telemark, og totalt behandlet de over 200 skader

associated with significantly less efficacy than directcigarette smoking, substance abuse or depression, sexual sildenafil dosage.

. Lite snø og mildvær gjør at de 140 frivillige som i år stiller på vakt håper på en langt roligere høytid.

 – Det er klart at det milde været gjør at vi forventer noe mindre utfart i fjellet denne påsken, og konsekvensen av det er trolig mindre skader og færre leteaksjoner. Likevel opprettholder vi en høy beredskap for å sørge for at alle som ferdes i fjellet, byen og ved sjøen kan gå en trygg høytid i møte, sier Jarle Bjørge Øverland, leder i Telemark Røde Kors hjelpekorps.

Totalt er 140 mannskaper i ekstra beredskap denne påsken, og bemanner hytter og vaktstasjoner over hele fylket. I tillegg står nærmere 300 godkjente hjelpekorpsere i normal alarmberedskap og kan rykke ut dersom noe alvorlig skjer.

Redder liv

– De frivillige mannskapene i hjelpekorpset gjør en fantastisk innsats året rundt, og de fleste har mobiltelefonen og uniformen liggende klar på nattbordet i tilfelle noe skjer når du og jeg sover
. I påsken, når vi sitter i solveggen og spiser påskegodt, farter rundt på bortover eller nedoverski og nyter en siste smak av vinter er beredskapen ekstra høy. Den ekstra beredskapen kan i mange tilfeller bidra til å redd liv, sier Tone Sissel Kise, distriktsleder i Telemark Røde Kors.

En som har fått oppleve nettopp det er Arne Fostvedt. Påsken 2015 la han ut på det som kunne blitt hans aller siste hyttetur. Halvveis til målet fikk han kraftige

TAKKNEMLIG: Arne Fostvedt er takknemlig for at Gvarv Røde Kors var på vakt påsken 2015. Uten deres innsats hadde han trolig ikke overlevd. (Foto: Bjørn Sodeland/Telemark Røde Kors)

smerter i brystet, slet med å svelge og skjønte fort at noe var galt. Kort tid etter gikk alarmen hos Gvarv Røde Kors som hadde påskevakt på hytta på Lifjell. Fostvedt ble hentet med snøscooter og fraktet ned til nærmeste parkeringsplass. Plutselig stoppet hjertet, men ved hjelp av en hjertestarter fikk det frivillige mannskapet ham tilbake til livet.

– At hjertet først stoppa når det var hjelpemannskaper på Lifjell var egentlig flaks. Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan det kunne ha gått. Uten dem kunne jeg sannsynligvis ikke sittet og pratet om dette nå. Det kunne blitt min siste påske. At dette gjøres på frivillig basis er helt enestående, sier Fostvedt i et intervju med Telemark Røde Kors sin påskeavis.

Vær varsom

 Selv om Røde Kors forventer en rolig påske, oppfordrer Jarle Bjørge Øverland likevel alle som benytter seg av det Telemark har å tilby av naturopplevelser til å forberede seg godt før det drar ut på tur.

– Skal du til fjells, er det alltid en god idé å oppdatere seg på fjellvettreglene, ta en titt på skredvarslet på varsom.no og planlegge turen ut fra egen form. Da slipper man å komme borti farlige situasjoner og risikere at man plutselig blir den som fører til at alarmen går. Har man båten på vannet og ferdes på sjøen, gjelder det samme der: følg sjøvettreglene og tenk sikkerhet først, sier Øverland.

Full oversikt 

Telemark Røde Kors har opprettet en egen påskeblogg med full oversikt over vaktsteder og telefonnummer til vaktstedene. På bloggen finner du i tillegg daglige oppdateringer fra påskefjellet med informasjon om vær, vind, føreforhold og statistikk over skader hjelpekorpset har behandlet i løpet av dagen.

 

Les mer om den dramatiske redningsaksjonen påsken 2015 her:

https://www.rodekors.no/om-rode-kors/lokalforeninger-og-distrikter/telemark/om-telemark-rode-kors/altuelle-saker/–kunne-blitt-min-siste-paske/

Les Telemark Røde Kors sin påskeavis her:

https://issuu.com/rodekorsavisatelemark/docs/rktele_avis1-2017

Les fjellvettreglene her:

https://www.rodekors.no/vart-arbeid/beredskap/fjellvett/slik-kjenner-du-igjen-skredfare/

 

KONTAKT:

INFORMASJONSSENTRALEN TELEMARK RØDE KORS

880 03 590

E-POST: infosentral@telemarkrkh.no

PRESSETELEFON RØDE KORS NORGE

948 72 999

Pressevakt@redcross.no