Full beredskap i påska

Telemark Røde Kors forventer stor trafikk i påskefjellet også i år og har stor beredskap over hele fylket.

Mann fra hjelpekorpset kjører 6-hjuling på snøhaug. Det er overskya og våren er på vei.
Illustrasjon til påskeberedskapen.
Skien Røde Kors sin nye 6-hjuling er i beredskap i påska.

– Vi vil i år bemanne de fleste av fjellhyttene og lokale Røde Kors-hus der det er mest hensiktsmessig. Det vil også være flere som er i ekstra beredskap, men som har hjemmevakter, sier Siw Bastnes, leder i Telemark Røde Kors hjelpekorps.

Lokalt i Telemark har Røde Kors nesten 300 godkjente hjelpekorpsmannskaper som er i beredskap gjennom hele året. 50 av disse står i ekstra beredskap gjennom påsken klare til å rykke ut dersom behovet melder seg. I påsken heves beredskapsnivået ytterligere for å sikre rask responstid.

– Påsken i år er ganske usikker. Vi vet hverken om det vil gjøre utslag på påsketrafikken at grensene er åpne igjen og det at det er lite snø flere steder, kan også gjøre sitt, men erfaringsmessig er det jo stor trafikk i fjellheimen i påska, sier Bastnes. 

Påsken lokker erfaringsmessig både fjellvante og mindre fjellvante ut på ski og det kan bli stor snøskredfare i områder som for eksempel Gaustatoppen. Det kan gjøre også denne påsken til en travel tid for våre frivillige. Røde Kors sine hjelpekorps forbereder seg på å behandle alt fra små sår og kuttskader til alvorlige brudd og hodeskader og leteaksjoner.

– Det har vært stor utfart fredag og vi har ofte opplevd at mange legger ut på litt for ambisiøse turer eller glemmer å tenke på at været i fjellet kan skifte raskt, sier Bastnes.

Saken fortsetter under bildene.

Vær ekstra varsom

I tillegg til rådene om påkledning, oppfordrer hjelpekorpslederen påsketuristene til å være ekstra varsomme i år. Flere mannskaper på hjemmevakt betyr at responstiden sammenlignet med en vanlig påske kan bli noe forlenget. Derfor er det ekstra viktig å følge fjellvettreglene og sette seg godt inn i lokale skredvarsler.

– Vår oppfordring for påsken er først og fremst å komme seg ut og nyte naturen. Samtidig anbefaler vi alle å oppdatere seg på fjellvettreglene, følge rådene som blir gitt der og bruke god tid på å sette seg inn i skredvarslene på varsom.no, sier Bastnes. 

Her finner du Røde Kors:

Bø og Sauherad, Hjartdal samt Rjukan og Tinn Røde Kors er stasjonert på sine lokale Røde Kors-hus. Tokke Røde Kors er på Hallbjønnsekken, Fyresdal Røde Kors er i Birtedalen, Porsgrunn Røde Kors har beredskap på Haukelifjell skisenter, Nissedal Røde Kors er på Kyrkjebygdheia og Drangedal Røde Kors er på Gautefallheia.

Nome, Notodden, Bamble, Skien, Vinje og Haukeli og Seljord Røde Kors er på hjemmevakt.

Ring 113

Dersom du har behov for assistanse i forbindelse med skade eller annet behov for hjelp i fjellet, anbefaler Røde Kors å ta direkte kontakt med 113 i stedet for å gjøre forsøk på å nå din lokale Røde Kors-forening.

Røde Kors i Telemark vil i hele påsken publisere daglige rapporter om skader, hendelser, vær og vind i fjellet. All informasjon blir publisert på Telemark Røde Kors sin påskeblogg, og pressen er velkommen til å bruke bilder, informasjon og sitater fra bloggen.

For informasjon om fjellvettreglene og tips for å unngå snøskred, besøk: www.rodekors.no/fjellvett

Røde Kors hjelpekorps fra en øvelse ved Skien fritidsapark