Oppsummering av påsken 2022

Telemark Røde Kors hjelpekorpset har rykket ut til 20 skader i påsken. Flesteparten av dem var brudd og forstuinger.

Den travleste dagen for Telemarks hjelpekorps var palmesøndag. Da det var 6 brudd/forstuingsskader i anlegg og terreng i påskefjellet.

– Dette kommer av at det er minusgrader i store deler av fylket på natta som gjør at underlaget fryser. Når sola kommer fram, så blir underlaget mykere og mer slush, sier Stian Michelsen, operativ leder for beredskapsinnsatsen i Telemark i påsken.

Totalt har de frivillige i korpsene i Telemark lagt ned 7488 beredskapstimer på hytter rundt om på de mest populære utfartstedene i Telemark. Bø og Sauherad Hjelpekorps har hatt beredskapsvakt på depoet i Bø, Hjartdal har døgnvakt på Huset i Tuddal, Tokke Røde Kors har vært tilstede på Røde-Kors-hytta i Hallbjønnsekkken, Rjukan og Tinn har hatt vakt ved Gaustablikk, Porsgrunn Røde Kors har hatt mannskap på Røde Kors-huset på Haukeli skisenter. På Gautefall har Drangedal Røde Kors hatt vakt, Fyresdal Røde Kors har holdt til på RK-hytta i Birtedalen og Nissedal Røde Kors har hatt beredskap i Kyrkjebygdheia.

– Det er jo vanvittig moro og være en del av dette når så mange mannskaper vil være i forhøyet beredskap sånn at påsketuristene skal føle seg trygge, forteller Michelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Illustrasjonsbilde fra Rjukan Røde Kors Hjelpekorps sin øvelse på Skinnarbu skjærtorsdag. Her «redder de ut» en skigåer som har brukket foten og de mistenker indre blødninger. «Pasienten måtte fraktes ut til vei til ambulansen.

Totalt har det vært 15 brudd/forstuingsskader, 2 skader hode/nakke og 3 kutt- eller sårskader og det har vært 312 mannskaper på vakt enten hjemme eller i påskefjellet. I tillegg har hjelpekorpset hatt 10 bistandsoppdrag for ambulansetjenesten.

– Det er nok en del som har tatt seg en etterlengtet utenlandstur denne påsken som gjør at tallene er lavere i år enn tidligere, samt at det er en del som har benyttet finværet i påsken til å starte båtpussen, sier Michelsen.

I forhold til andre år, har påsken i år hatt få skader og mindre utfart enn forventet. I påsken i korona-året 2021 hadde Hjelpekorpset henholdsvis 27 skader og 568 mannskap på vakt, mens det i 2019 var 93 skader og 941 mannskaper på vakt gjennom påsken.

Stian Michelsen har vært operativ leder for Telemark Røde Kors Hjelpekorps sin beredskap i påsken. Her er han på Haukeli skisenter der Porsgrunn Røde Kors holdt til gjennom påsken.