Pressemelding Telemark røde kors


PRESSEMELDING TELEMARK RØDE KORS

Full beredskap i påska

Telemark Røde Kors forventer stor trafikk i påskefjellet og vil så langt det er mulig har full beredskap i hele ferien.

– Fordi de mangler andre reisealternativer har vi gjennom hele vinteren sett at flere folk benytter seg av hyttene sine. Nå i påsken forventer vi ekstra stort trykk, derfor vil vi så langt det er mulig bemanne lokale fjellhytter og har i tillegg satt inn ekstra mannskaper i hjemmeberedskap over hele fylket, sier Siw Bastnes, leder i Telemark Røde Kors hjelpekorps.

Lokalt i Telemark har Røde Kors nesten 350 godkjente hjelpekorpsmannskaper som er i beredskap gjennom hele året og står klare til å rykke ut dersom behovet melder seg. I påsken heves beredskapsnivået ytterligere for å sikre rask responstid, og totalt er 53 frivillige i ekstra påskeberedskap på Røde Kors-hytter eller på hjemmevakt.

– Påsken lokker erfaringsmessig både fjellvante og mindre fjellvante ut på ski. Det gjør påsken til den travleste tiden i året for våre frivillige, som behandler alt fra små sår og kuttskader til alvorlige brudd og hodeskader. Vi opplever også at mange legger ut på litt for ambisiøse turer eller glemmer å tenke på at været i fjellet kan skifte raskt, sier Bastnes, som har flere gode råd hun håper årets påsketurister vil følge.

– Selv om været ser bra ut og værmeldingen viser skinnende sol, er det alltid lurt å pakke med seg en ekstra sekk med varme klær, litt mat og noe å drikke når man reiser på tur. Veldig mange av de vi redder er kun iført en tynn skidress og kanskje en rumpetaske med vann. Påskesola som varmet godt da turen begynte har blitt avløst av snø, tåke og vind og når vi finner dem er de ofte kraftig nedkjølt, sier Bastnes.

Vær ekstra varsom

I tillegg til rådene om påkledning, oppfordrer hjelpekorpslederen påsketuristene til å være ekstra varsomme i år. Flere mannskaper på hjemmevakt betyr at responstiden sammenlignet med en vanlig påske kan bli noe forlenget. Derfor er det ekstra viktig å følge fjellvettreglene og sette seg godt inn i lokale skredvarsler.

– Vår oppfordring for påsken er først og fremst å komme seg ut og nyte naturen. Samtidig anbefaler vi alle å oppdatere seg på fjellvettreglene, følge rådene som blir gitt der og bruke god tid på å sette seg inn i skredvarslene på varsom.no. Husk også å ta hensyn til koronasituasjonen, hold avstand og gi hjelpemannskaper nødvendig informasjon dersom du er i karantene, sier Bastnes.

Her finner du Røde Kors:

Drangedal Røde Kors har base på Gautefall skisenter. På Haukelifell skisenter er det Porsgrunn Røde Kors som har ansvaret, mens Vinje og Haukeli Røde Kors tar seg av utrykninger i den lokale fjellheimen. Rjukan og Tinn Røde Kors har planlagt faste vakter på det lokale Røde Kors-huset, og Nissedal Røde Kors holder hus på Kyrkjebygdheia. Tokke Røde Kors har base på Hallbjønnsekken, mens Bø og Sauherad Røde Kors og Nome Røde Kors deler vakta på Lifjell.

Notodden Røde Kors, Fyresdal Røde Kors, Hjartdal Røde Kors, Bamble Røde Kors, Skien Røde Kors og Seljord Røde Kors skal etter planen ha hjemmevakt.

Vanligvis får vi også bistand fra Oslo Røde Kors på Gaustablikk og fra Horten Røde Kors på Kalhovd, men på grunn av koronasituasjonen blir det ikke noe av i år. Det tas også forbehold om tilstedeværelse på de andre hyttene dersom situasjonen endrer seg.

Ring 113

Dersom du har behov for assistanse i forbindelse med skade eller annet behov for hjelp i fjellet, anbefaler Røde Kors å ta direkte kontakt med 113 i stedet for å gjøre forsøk på å nå din lokale Røde Kors-forening.

Røde Kors i Telemark vil i hele påsken publisere daglige rapporter om skader, hendelser, vær og vind i fjellet. All informasjon blir publisert på Telemark Røde Kors sin påskeblogg, og pressen er velkommen til å bruke bilder, informasjon og sitater fra bloggen.
Følg påskebloggen på http://blogg.telemarkrkh.no/

For informasjon om fjellvettreglene og tips for å unngå snøskred, besøk: www.rodekors.no/fjellvett

Operativ leder Telemark Røde Kors Hjelpekorps