Påsketur med hjelpekorpset

«Telemark 1. Rjukan og Tinn rykker ut til akuttoppdrag. Over»

På vei over fjellet ved Gaustatoppen.

Beskjeden over nødnettet runger ut over bilen til Telemark 1.1, aka Siw Bastnes, aka leder for distriktsrådet for hjelpekorpsene i Telemark. Hun og distriktstyreleder i Røde Kors Telemark, Trond Midtbøen, er på vei oppover svingete veier i Øvre Telemark for å dele ut påskeegg til korpsene som er på beredskapsvakt skjærtorsdag idet nødnettet sier fra. Nødnettet melder fra til resten av hjelpekorpsene i fylket og operativ leder får gitt beskjed til ambulansen.
Bastnes og Midtbøen har akkurat vært med på øvelse med Rjukan og Tinn. I fjor, under pandemiens andre annerledes-påske, var det Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps som hadde flest ambulanse-oppdrag, mens Rjukan og Tinn hadde flest redningsoppdrag utenfor vei.

– Det har vært overraskende lite oppdrag så langt i påsken, sier operativ leder for Rjukan og Tinn hjelpekorps, Mats Vollan Finneskaas.

Tradisjonelt er påsken den travleste tida for Telemark Røde Kors sine 14 frivillige hjelpekorps og selv om årets påske så langt har vært rolig, har det begynt å ta seg opp både med henteoppdrag og skader.
Skjærtorsdag var det både fall- og kuttskader, henteoppdrag og akuttoppdrag. Telemark Røde Kors hjelpekorps har skjærtorsdag hatt to akuttmottak og fire skader.

«Drangedal 1.1. Oppdrag på Gautefall. Vi trenger ambulanse. Over»

Brudd og forstuinger er tradisjonelt sett den vanligste typen skade som Røde Kors sine frivillige rykker ut til. Det var også det Rjukan og Tinn hjelpekorps øvet seg på ved Møsvatn på skjærtorsdag. Her hadde en ski-gåer falt og klaget over vondt i magen og i foten. Mannskapene i korpset behandlet skadene som om det var indre blødninger i magen og en brukket fot. De fikk fraktet mannen over i båret og kjørt ham ut til veien med snøscooter der den tenkte ambulansen ventet.

Fra øvelse av Rjukan og Tinn Røde Kors Hjelpekorps på Skinnarbu.

Hjelpekorpsenes statistikk over oppdrag og aksjoner, viser at 2018 var det travleste året. Da hadde korpsene i Telemark 38 henteoppdrag. Av aksjoner var 2016 det travleste året. Hjelpekorpsene rykket da ut til 92 brudd- og forstuingsskader, 22 skader i hode/nakke/rygg og til 71 kutt- og sårskader. – Vi har hatt et par småskade-oppdrag så langt i år, men de har vært vanskelige fordi pasientene ikke har vært lette å finne. Vi oppfordrer alle til å installere 113-appen. Da vil vi lettere kunne finne fram til dem som trenger hjelp, sier hjelpekorpser Jan Lyberg i Porsgrunn Røde Kors som er på vakt på Haukeli.

I Birtedalen har Fyresdal Hjelpekorps hatt kurs i hjertestarter i dag og Bø og Sauherad Hjelpekorps har bygget møterom i garasjen.

Porsgrunn Røde Kors på plass på Haukeli.